Docenten 2018-03-19T13:29:18+00:00

Docenten

De hoofddocenten van deze serie zijn René Diekstra en Toon Gerbrands. De combinatie van deze twee brengt theorie en praktijk samen. Daarnaast nodigen wij regelmatig andere docenten uit. Houd hiervoor deze website in de gaten.

René Diekstra

Prof. dr. René Diekstra is een Nederlands psycholoog, gedragstherapeut en auteur. Je kunt zijn columns in diverse dagbladen lezen. Hij introduceerde de Rationeel Emotieve Therapie (RET) en de cognitieve gedragstherapie in Nederland en hij was de oprichter van het blad Psychologie Magazine.

René is emeritus hoogleraar ‘full psychology’ aan de Roosevelt Academy. Daarnaast was hij lector ‘jeugd en opvoeding’ aan de Haagse Hogeschool.

Hij is ook de eerste Nederlandse psycholoog geweest die officieel in dienst trad bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Geneve en hij gaf daar onder meer leiding aan het programma ‘Psychosociale factoren van gezondheid en ontwikkeling’. In dat kader is hij de initiatiefnemer geweest van een aantal internationale en nog altijd functionerende onderzoeksprogramma’s op het terrein van depressie en suïcidaal gedrag. Voor zijn werk hierin ontving hij de internationale onderzoeksonderscheiding, de Stengel Award, van de International Association for Suicide Prevention. Voor de gemeente Rotterdam ontwikkelde hij een groot aantal programma’s op het gebied van sociaal beleid zoals ‘de Rotterdamse jeugdmonitor’, ‘Voorkomende ouders‘ en ‘Stadsetiquette’.

Zijn wetenschappelijke deskundigheid gaat gepaard met zijn persoonlijke ervaringsdeskundigheid en dat maakt hem tot de meest boeiende, instructieve en overtuigende spreker/ docent op het gebied van psychologie in het algemeen en persoonlijk leiderschap in het bijzonder.

René Diekstra schreef onder andere de volgende boeken

 • Ik kan denken/ voelen wat ik wil
 • Denkwijzer
 • Als leven pijn doet
 • Je verdriet voorbij
 • Pleisters voor de ziel
 • Leven met moeilijke mensen
 • Persoonlijk onderhoud
 • Het geestige lichaam
 • Het onderste boven
 • Op gedachten gebracht
 • De kwestie van geluk (Psychologie en de kunst van het zelfonderhoud)
 • De grondwet van de opvoeding
 • Waardig en vaardig in het leven
 • Harmonie in gedrag
 • De macht van een maîtresse
 • Wegwijzers naar een hemel op aarde

Toon Gerbrands

Toon Gerbrands is algemeen directeur van voetbalclub PSV. Daarnaast is hij volleybalcoach, spreker, interim-manager, Eagles fan (de band, niet de club!), bestuurder, docent, vader, buikspreker, schrijver, echtgenoot, kaligraaf, volleyballer, vriend, muziekliefhebber, ballonvouwer en fan van de benedictijnse monniken.  Toon omarmt als geen ander het gedachtengoed van de 5 kamers!
(zie ook zijn boek ‘Mijn stijl’)

Dertig jaar management- en coachervaring waren de basis voor zijn huidige functie als algemeen directeur bij PSV. Als manager heeft Toon Gerbrands gewerkt voor zowel profit- als non  profitorganisaties. Zijn aanpak bleek succesvol, onder zijn leiding als milieumanager won de Gemeente Harderwijk de milieuprijs van Nederland. Als bondscoach van het Nederlands volleybalteam leidde hij de volleybalmannen naar Europees goud en wist het team zic h te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Sydney. Als clubcoach won hij de Europacup en in Nederland won hij 4 landstitels, 2 bekers en 3 supercups.

Na het volleybal was hij werkzaam in het schaatsen en maakte hij in 2002 de overstap naar het voetbal. Hij werkte met topcoaches als Co Adriaanse, Louis van Gaal, Dick Advocaat, Marco van Basten en Philip Cocu.

Enkele uitdagende uitspraken van hem zijn

“Hoe groter de ellende, hoe meer ik opleef”

Toon gaf leiding aan de zogenaamde crisisjaren van AZ. Toen sponsor en eigenaar DSB omviel, moest hij al zijn kennis en vaardigheden als algemeen directeur aanwenden om AZ weer terug in de subtop van Nederland te brengen en dat is gelukt! De periode leerde hem onder meer omgaan met de factor ‘onzekerheid’.

én

“Als je meer succes in je werk wilt, moet je structureel minder tijd in je werkkamer doorbrengen”

Toon Gerbrands werkt hard als het nodig is, maar hij is niet zijn werk. Een goed gevulde agenda, maar niet te druk is een van zijn richtlijnen. Een andere richtlijn in zijn leven en werk is het idee dat je veel verder komt als je je energie in plaats van je tijd gaat managen. Energie is een cruciale factor bij het leveren van prestaties. Hierbij wordt met name het effect van voldoende slaap onderschat.

Toon laat zich regelmatig inspireren door de Benedictijnse Monniken.

Toon Gerbrands verzorgt met René Diekstra de masterclass en je ontmoet hem nog regelmatig tijdens de colleges.

Aanmelden

Vragen?

Leidseveer 2 (Tribes), 3511 SB Utrecht

Phone: 0031 (0)30 307 29 42

Web: Focus Learning Journeys